SENÁT NÁRODNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

08.09.2008 21:02

 

SENÁT NÁRODNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

V poslední době se tak neděje, neboť při stavbě přehrady v Luhačovicích byli majitelé postoupených pozemků státní správou přímo ožebračeni, tak malá úhrada jim byla přiznána. V přítomné době podobný proces se odehrává v Bítově, který bude zatopen přehradou ve Vranově nad D. Při vyvlastňovacím řízení a při jednání o náhradu jedná se s obyvatelstvem bítovským krajně drsně, jejich oprávněné nároky na odškodnění se neuznávají a stlačují se všemi možnými prostředky na tak nízkou míru, že většina obyvatel se vystěhuje ožebračena a s ohroženou budoucí existencí. (Sen. Riedl: Také v Kniničkách si obyvatelstvo stěžuje!) Ano, také tam si stěžuje. Pozemky získané od velkostatkáře Hase pro postavení Nového Bítova jsou tak malé, že nedovolují budoucí rozšíření této obce. Bylo by potřebí přinutiti velkostatkáře, který má půdy nadbytek, aby z ní Novému Bítovu potřebnou výměru přenechal jak pro účely zemědělské, tak pro účely stavební.
Také je spravedlivý požadavek obce Bítova, aby dostala zastoupení v komisích, jež řídí práce spojené se stavbou přehrady a s přestavbou Bítova. Vždyť ona dává v oběť nově se tvořícímu jezeru vše, co má celé městečko, se soukromými i veřejnými budovami, a stojí tu v mlze nejisté budoucnosti.
Jsem pevně přesvědčen, že ministerstvo veř. prací vykoná vše, aby spravedlivé nároky bítovských občanů byly uspokojeny a aby Nový Bítov nestal se sídlem nespokojenosti a bídy.

Zpět